
POPŻ Podprogram 2017
PODPROGRAM 2017 – efekty
W ramach POPŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Słupsku. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie bezpłatne artykuły spożywcze tj:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 2319 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Osobom potrzebującym wydaliśmy:
95,18197 ton żywności;
12784 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2017 dla 290 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 41 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.
Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne – 9 spotkań dla 130 uczestników
• Żywieniowe – 8 spotkań dla 63 uczestników
• Kulinarne – 14 spotkań dla 62 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 10 spotkań dla 35 uczestników