POPŻ Podprogram 2017

PODPROGRAM 2017 – efekty

W ramach POPŻ Podprogram 2017, który był realizowany w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018, współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Słupsku. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie bezpłatne artykuły spożywcze tj:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 2319 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Osobom potrzebującym wydaliśmy:

95,18197 ton żywności;

12784 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2017 dla 290 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 41 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.

Rodzaje warsztatów:

Ekonomiczne – 9 spotkań dla 130 uczestników

Żywieniowe – 8 spotkań dla 63 uczestników

Kulinarne – 14 spotkań dla 62 uczestników

Niemarnowanie żywności - 10 spotkań dla 35 uczestników